РЕЗЕРВАЦИЯ

EN / RU / NL

РЕЗЕРВАЦИЯ

EN / RU / NL

Географското положение на селото предоставя няколко еднодневни маршрута с интересни исторически забележителности...

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Старата българска столица Велико Търново ще ви омагьоса със своята красота. Градът е разположен върху скалите, над извиващата се в подножието му река Янтра. Тук е столицата на Второто българско царство, затова историческите паметници от XII – XV в. са на всяка крачка.


Крепостта Царевец е най-посещаваният туристически обект.


Струва си да посетите и улица „Гурко“ с красивата й панорамна гледка съм реката и надвесените над улицата стари къщи. На улицата на занаятите, наречена Самоводска чаршия, и днес може да видите как майсторите създават керамични съдове, инструменти от желязо или сладкиши по стари рецепти.


Велико Търново е само на 14 км. от вила „Ciconia“.

АРБАНАСИ

Арбанаси е архитектурно-музеен резерват, в който можете да видите изяществото на българската възрожденска архитектура. 

Струва си да се загубите за един ден сред красивите жилищата и петте църкви, строени в годините на възход на селището.

ТРЯВНА

Сред възрожденските занаятчии на Трявна може да научите много за майсторството на българския народ. Градът е известен с школата за дърворезба и иконописна школа. Градът е съхранил своите културни традиции от няколко века насам.

Запазена е цяла улица с над 200-годишни къщи, старият площад с часовниковата кула и Славейковото школо, каменния мост, вкопаната в земята църква „Св. Архангел Михаил”, голямата църква „Св. Георги”.

ЕЛЕНА

В полите на Балкана и само на 20 км от вила „Ciconia” e град Елена. Със своето богато възрожденско минало, той има важно значение за българската история. Тук са родната къща на Иларион Макариополски и Даскалоливницата - Първото модерно класно училище в България. 

Интерес за туристите е и часовниковата кула, както и Църквата храм „Успение на Пресвета Богородица“ с камбанарията Петте Разсуканови къщи и Попниколовата къща показват типичната архитектура от Българското Възраждане.

ПРИРОДНИ КРАСОТИ

Няколко водопада и очарованието на язовир „Йовковци“ са само на една ръка разстояние. Еменската екопътека и водопад „Негованка“ са сред най-обичаните от туристите в региона. Любителите на природата ще оценят красотата и на Хотнишкия водопад.

 Наблизо е и Къпиновския водопад, близо до едноименния манастир. На около 30 км. от вилата е язовир „Йовковци“ - един от най-големите по площ в България. В неговите огледални води се оглеждат вековни гори и кристалното синьо небе.

МАНАСТИРИ


Къпиновският манастир Св. Николай Чудотворец е български православен действащ манастир, който се намира край село Къпиново, Великотърновска област. Основан е през 1272 г. и е датиран като Средновековен. През вековете манастирът е многократно разрушаван и издиган наново. Манастирът е с много богата история. Бил е посещаван от личности като Васил Левски, Филип Тотю и др.


Мердански манастир

Мерданският манастир Св. 40 мъченици датира от 13 век и според легендата е издигна на мястото, където търновският патриарх Йоанкий II посреща тържествено цар Иван Асен II след победата му при Клокотница, станала в деня на празника на Св. 40 мъченици.

Лясковски манастир 

Манастирът Св. св. Петър и Павел е известен още като Лясковския манастир. Намира се близо до Велико Търново. Манастирът е средновековен, действащ и е девически. Според учени е построен около 15 век. Кулата на камбанарията се извисява на 31 метра.

В двора има параклис и църква.

Плаковски манастир

Плаковският манастир Св. Пророк Илия е основан най-вероятно през 1280 г., но не след дълго е разрушен. Възстановяването на манастира започнало отново през 1845 г.  Кольо Фичето издига 26-метрова камбанария. Плаковският манастир е обявен за паметник на културата.

Екипът на вила „Ciconia“ е готов да ви съдейства с предложения за още интересни маршрути по време на Вашия престой при нас! 


Нашият рецепционист може да Ви предложи туристическа информация, организация на еднодневни екскурзии, резервации за музеи, събития или близки ресторанти. Своите дни в къща за гости „Щъркелите“ може да разнообразите с разходки по многобройните еко-пътеки в околността. Районът на с. Миндя е подходящ и за риболов.


РЕЗЕРВИРАЙ СЕГА!

Разгледайте нашите ценови предложения и резервирайте Вашата почивка още сега! 
Виж повече
Изчерпан